2016

  • Praha 4 má rozpočet na rok 2017


    Zastupitelstvo městské části Praha 4 dnes schválilo rozpočet městské části na rok 2017. Praha 4 bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši téměř 960 milionů korun a její hospodaření má být vyrovnané. Zastupitelstvo městské části Praha 4 dnes schválilo rozpočet městské části na rok 2017. Praha 4 bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši téměř 960 milionů korun a její hospodaření má být vyrovnané. „Navržený rozpočet nezadluží městskou část a přitom zajistí kvalitní služby pro naše obyvatele,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ). „Prioritní investicí v příštím roce bude i díky dotaci z hlavního města obnova přírodního koupaliště na Lhotce.“
  • Betlémské světlo dorazilo na Prahu 4


    Jako každý rok, tak i letos dorazilo na Prahu 4 BETLÉMSKÉ SVĚTLO, které tradičně donesli skauti a skautky z Prahy 4. Světlo zapalují zahraniční skauti přímo v Betlémě, jejich čeští kolegové je potom převezmou ve Vídni a rozváží po celé České republice. Ve středu 21. prosince 2015 si od skautů převzali vánoční plamínek zástupci starosty Lukáš Zicha (STAN - Tučňák) a Iva Kotvová (Trojkoalice/SZ) a zastupitel Josef Svoboda (Trojkoalice/KDU ČSL).
  • Vánoce na „sociálce“


    Začátkem prosince oslovila sociální odbor ředitelka Montessori školky, Ing. Ehrenbergerová, ohledně zapojení do projektu „Krabice od bot“. Jedná se o projekt, který má za cíl potěšit děti z chudších rodin v České republice. Radost těmto dětem udělají zase děti, jimž dospělí pomohou připravit jejich dárkovou krabici od bot, kterou společně naplní dětskými dárky k Vánocům. V pondělí 19. prosince 2016 proběhla na sociálním odboru nadílka, jehož součástí byl a malý kulturní program. Dětem zářily oči a dojetí bylo vidět nejenom na rodičích, ale i na zástupkyni starosty Ivě Kotvové (Trojakolice/SZ) a pracovnících sociálního odboru.
  • Pátý ročník soutěže MŠ a ZŠ v kompostování zná své vítěze


    V zasedacím sále historické Nuselské radnice se 12. prosince 2016 uskutečnilo slavnostní vyhodnocení již pátého ročníku soutěže základních a mateřských škol z městské části Praha 4 v kompostování. "Letos se soutěže v rámci ekologické výchovy zúčastnilo jedenáct mateřských škol a pět základních škol, které si rozdělily bezmála 128 tisíc korun," uvedl radní pro životní prostředí Ondřej Růžička (STAN - Tučňák). "Mezi hlavní hodnotící kritéria patřila kvalita kompostu a také jejich dokumentace."
  • Díky vašim víčkům je Elinka zase o kousek blíže k naslouchadlu


    Předvánoční svoz plastových víček na pomoc skoro tříleté Elince ze Spořilova byl opět velmi úspěšný. Dohromady se jich sešlo více než jeden a čtvrt tuny, díky čemuž poskočí transparentní účet postižené holčičky o zhruba 8 500 korun. "Další svoz plastových víček proběhne za čtvrt roku a věřím, že bude rekordní," uvedl radní pro životní prostředí Ondřej Růžička (STAN - Tučňák). "V této souvislosti je potřeba poděkovat všem, co se na sběru víček podílejí."
  • Seminář Jak přežít nástrahy velkoměsta proběhl na Nuselské radnici


    V předvánočním čase uspořádala městská část Praha 4 ve spolupráci se společností Thor Tactical seminář JAK PŘEŽÍT NÁSTRAHY VELKOMĚSTA. Obsahem semináře nebyla fyzická sebeobrana, ale hlavně seznámení se s nástrahami a způsobem jednání jak se těmto nebezpečným situacím vyhnout. Seminář se konal pod záštitou zástupce starosty Lukáše Zichy a za podpory radního pro bezpečnost Zdeňka Pokorného (oba STAN – Tučňák).
  • Praha 4 rozdělí na dotacích 16 milionů korun


    Praha 4 vyhlásila dotační programy na rok 2017. Na dotacích, jednoletých i víceletých, městská část příští rok rozdělí zhruba 16 milionů korun. Dotace jsou určeny na podporu sportovních a tělovýchovných aktivit, činnost kulturních subjektů, bezpečnost dětí a mládeže, prevenci rizikového chování dětí a mládeže a na podporu organizací zabývajících se snižováním rizik v oblasti protidrogové problematiky, na podporu životního prostředí, zdravotní, sociální a rodinné politiky a integraci cizinců a národnostních menšin.
  • Smlouva s investorem sníží zástavbu a zajistí mateřskou školu


    Praha 4 podporuje obyvatele Hodkoviček. S investorem a developerem, kteří plánují vybudovat na místě bývalých skleníků obytný soubor Hodkovičky Nad řekou, vyjednala výraznou úpravu projektu. Městská část zásadně odmítla původní návrh zástavby bodovými výškovými objekty a prosadila nižší zástavbu. Dále se podařilo dohodnout výstavbu mateřské školy, revitalizaci Zátišského potoka s výsadbou zeleně a navýšení ploch občanské vybavenosti. Zabránilo se také dopravnímu napojení obytného souboru do ulice V Mokřinách.
  • Slavnostní otevření pianotéky


    „Každý, kdo jde kolem, si může zahrát. A pokud se vám líbí, jak někdo hraje, můžete se u něj začít učit.“ Takové bylo motto Vánočního čarování v branické Pianotéce, akce, která se s podporou Městské části Praha 4 konala v úterý 6. prosince.
  • Jaké byly vánoce s Prahou 4 ?


    Na začátku prosince připravila MČ Praha 4 pro své občany magické vánoční odpoledne plné dobrot, zábavy pro děti, vánočních písní a workshopů.
  • V KC Novodvorská proběhlo představení Muzikálu Bez Bariér


    Společnost Musical Production, jež stojí za muzikálovou produkcí v Divadle Hybernia, v posledním listopadovém dni zpívala, hrála a tančila pro Polovinu nebe. Charitativní sbírka z druhého ročníku Muzikálu bez bariér je určena pro klienty, kteří si z důvodu těžkého zdravotního postižení nemohou zaplatit všechny služby osobní asistence nebo sociální rehabilitace, jež by potřebovali k důstojnému životu.
  • Thomayerova nemocnice obdržela šek v hodnotě 150 000 Kč


    Starosta Petr Štěpánek a zástupkyně starosty Iva Kotvová předali pediatrické klinice Thomayerovy nemocnice šek v hodnotě 150 000 Kč. Tento obnos Thomayerově nemocnici věnuje MČ Praha 4.
  • Pétanque v KC Novodvorská


    V úterý 6. prosince 2016 od 13.00 do 20.00 hodin pořádala městská část Praha 4, pod záštitou zástupce starosty Zdeňka Kováříka (ODS), společenskou hru pétanque. Ukázky mistrů i zábavná soutěž pro všechny se konala ve velkém sálu Kulturního centra Novodvorská, kde na účastníky, kterých bylo téměř 300, čekal kurt s umělým povrchem z tartanu o rozměrech 14x4 metru.
  • Zástupci radnice poděkovali ředitelům škol z Prahy 4


    Tradiční předvánoční setkání ředitelů základních a mateřských škol se letos uskutečnilo ve čtvrtek 8. prosince 2016. Poděkovat a popřát veselé Vánoce a šťastný nový rok 2017 přišli našim ředitelům nejen starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ) a radní pro školství Jaroslav Míth (ODS), ale i nový principál Branického divadla Václav Čížkovský.
  • Zemřel Stanislav Drexler


    O víkendu zemřel ve věku 82 let Stanislav Drexler z Krče, stavební inženýr a malíř samouk. Jeho obrázky s převážně pražskými náměty si mohli návštěvníci kavárny v Thomayerově nemocnici prohlédnout na jeho první autorské výstavě letos na jaře.
  • Čtení z cely připomnělo dobu bezpráví


    Městská část Praha 4 připomněla u příležitosti výročí 17. listopadu 1989 a Dne lidských práv, který připadá na 10. prosince, několik příběhů politických vězňů. Koláž z dobových textů nazvanou Čtení z cely tvořily úryvky z vězeňských dopisů konfrontované s výňatky z vyšetřovacích protokolů a soudních rozsudků. Herci Alexej Pyško a Hana Ševčíková četli za doprovodu violoncella v prostředí literární kavárny tyto texty pro malé publikum, v němž byli přítomni rovněž pamětníci a studenti zpracovávající vězeňské osudy.
  • Praha 4 podpoří hasiče


    Praha 4 poskytne finanční dar ve výši 45.000 Kč Hasičskému záchrannému sboru hlavního města Prahy. Finanční prostředky budou využity na pořízení zásahového vybavení hasičů hasičské stanice číslo 6 v Krči. Rozhodla o tom Rada městské části Praha 4. „Peníze jsou určeny na nákup základního vybavení a nářadí, které hasiči při svých zásazích používají,“ uvedl Zdeněk Pokorný (STAN – Tučňák), radní pro bezpečnost, IT a grantovou politiku. „Z mého pohledu je ovšem velice zvláštní, že tyto prostředky hasiči nedostanou od ministerstva vnitra.“
  • Čtecí babičky se osvědčily, dnes převzaly ocenění


    Praha 4 dnes ocenila seniory zapojené do projektu Čtecí babičky, kteří dětem v mateřských školách městské části čtou z dětských knížek. Tento projekt byl v Praze 4 zahájen v letošním roce, ale už je do něj zapojeno více než 20 seniorů a čtení probíhá v devíti mateřských školách. Jde o úspěšný projekt, který bude v krátké době rozšířen do dalších tří mateřských škol.
  • Děti pomáhají dětem


    Stovky dětí z patnácti mateřských a sedmnácti základních škol z Prahy 4 se letos zapojily do tradiční předvánoční sbírky potřebných věcí pro Dětské centrum Thomayerovy nemocnice. Dar dnes převzali z rukou radního pro školství Jaroslava Mítha (ODS) náměstek ředitele Thomayerovy nemocnice pro lékařskou péči MUDr. Petr Čech a ředitelka Dětského centra Jaroslava Lukešová.
  • Pozor na falešné popeláře


    Společnost Pražské služby upozorňuje obyvatele městské části, že v posledních dnech byly zaznamenány případy, kdy se neznámí muži vydávali za popeláře Pražských služeb a požadovali finanční příspěvek na Vánoce. Pražské služby jednoznačně odmítají, že by mohlo jít o jejich zaměstnance. V případě, že Vás takoví lidé osloví, doporučujeme volat policii.
  • Komunitní zdobení vánočních stromků 2016


    Městská část Praha 4 pro vás připravila již podruhé komunitní zdobení vánočních stromků. Jste komunita, bytové družstvo, parta rodičů, nebo přátel a chcete si zorganizovat pěknou vánoční akci? Ozvěte se a Praha 4 vám věnuje ozdoby na stromek, který můžete společně se sousedy a přáteli ozdobit. Tipy na místa ke zdobení pište do 7. prosince 2016 na email akce.praha4@praha4.cz.