Aktuální pravidla pro nošení roušek od července 2020


Pokud potřebujete naléhavě roušky a nemůže si je obstarat jinak, můžete si o ně – v omezeném množství do 5 kusů – požádat na Úřadu městské části Praha 4.
Úřad má k dispozici omezené množství roušek, které nyní akutně nepotřebuje pro sociální zařízení a seniory z Prahy 4, a může je rozdat obyvatelům, kteří je nutně potřebují.

Kulturní a sportovní akce, ale také pohřby a svatby ve vnitřních prostorách – na hromadných akcích nad 100 lidí se od dnešní půlnoci (24. 7.) budou muset nosit roušky. Od pondělí bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, nyní činí 1000 lidí.

V Praze platí: v roušce na velké akce, do metra a nově i do lékáren!

Doporučení hygienické stanice: "Hygienická stanice hlavního města Prahy důrazně doporučuje, aby v současné epidemiologické situaci každý konzumoval pouze svůj nápoj ze své sklenice a vyvaroval se konzumace nápoje ze společné nádoby. Stále platí, že dodržení bezpečné vzdálenosti je jedním ze základních protiepidemických opatření před přenosem viru, každý decimetr vzdálenosti snižuje riziko možné nákazy."

V hlavním městě
 navíc zůstávají platná opatření hygienické stanice z 10. července - tedy povinná ochrana úst a nosu na větších akcích (týká se to vnitřních hromadných akcí nad sto osob) a v metru. Nově také od pondělí budou lidé muset nasadit roušku ve všech zdravotnických zařízeních, v lékárnách a čekárnách u lékaře.

V rámci celé republiky musí mít lidé povinně nasazenou roušku při návštěvě zdravotnického nebo sociálního zařízení, kde zůstává plošně povinná ochrana úst a nosu. Vztahuje se i na agentury domácí péče.

Více podrobností ohledně protiepidemických pravidel najdete na:

Platná mimořádná opatření pro následující víkend a od pondělka
  • jako dokument PDF najdete ZDE (platné od od 25. do 26. 7.)
  • jako dokument PDF najdete ZDE (platné od 27. 7. do odvolání)
Zveřejněno: 30.06.2020 – Vít Drbal
Vytisknout