2014

  • Rada městské části Praha 4 zřídila své poradní orgány


    Rada městské části Praha 4 odsouhlasila zřízení komisí jako svých poradních orgánů. Bude jich mít celkem 11. Každá komise bude kopírovat kompetence některého člena rady. Zásadní změnou a novinkou oproti minulým volebním obdobím jsou veřejná jednání komisí.
  • Praha 4 nesouhlasí s umístěním stavby Administrativní centrum Budějovická


    Rada městské části Praha 4 na svém zasedání vyslovila nesouhlasné stanovisko k územnímu rozhodnutí o umístění stavby „Administrativní centrum Budějovická“ na rohu ulic Budějovická a Vyskočilova. Budova by měla obsahovat 5 podzemních a 18 nadzemních podlaží. „Jedná se o stavební záměr, který má být umisťován do nadlimitně zatíženého území, proto jsem rád, že odmítavé stanovisko podpořili všichni kolegové z rady,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice).
  • Praha 4 sečetla náklady při odstraňování škod způsobené ledovkou


    „Nejvíce zasaženou oblastí bylo sídliště Krč a území Michle. Celkové náklady na zajištění schůdnosti pěších komunikací a následné odstranění škod na zeleni ve správě městské části Praha 4, dosáhnou 650 tisíc korun,“ uvedl radní pro životní prostředí Petr Kučera (TOP 09). „V uvedené částce, z níž dvě třetiny budeme požadovat v rámci pojistného plnění, je zahrnuta hodnota částečně i zcela zničených stromů, jejich likvidace, odstraňování dalších odlomených větví a mimořádný posyp komunikací.“
  • Nová železniční zastávka na Kačerově


    „Každé rozšíření veřejné dopravy vítám,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (TROJKOALICE). „Železniční zastávka na Kačerově přináší Pražanům i obyvatelům středních Čech, kteří do Prahy jezdí za prací, nákupy nebo zábavou, další možnost využívat nejrůznější prostředky hromadné dopravy. To je trend, který jednoznačně preferujeme a podporujeme.“
  • Praha 4 podporuje chovatele králíků


    „Jsem rád, že se lidé u nás chtějí věnovat této činnosti,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (TROJKOALICE). „Dokazují tím, že ani městské prostředí nemusí být pro podobné aktivity překážkou. V Praze 4 už podporujeme zahradníky z komunitní zahrady ZEBRA, nyní k nim nově přibývají chovatelé drobného domácího zvířectva.“
  • Praha 4 proti naddimenzovanému projektu


    Městská část Praha 4 nesouhlasí s výstavbou Administrativního centra Budějovická na křižovatce ulic Budějovická a Vyskočilova, která by pro obyvatele Prahy 4 znamenala další zhoršení životního prostředí. Rada městské části Praha 4 dnes proto odmítla žádost společnosti OPAL REAL na vybudování horkovodní přípojky pro tuto stavbu. „Takové předimenzované projekty, jako je Administrativní centrum Budějovická, v Praze 4 nepotřebujeme a nechceme,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (TROJKOALICE).
  • Praha 4 předala finanční dar Asistenci o.p.s.


    Rada městské části Praha 4 na svém zasedání ze dne 3. září 2014 schválila poskytnutí finanční podpory obecně prospěšné společnosti Asistence, na poskytování sociálních služeb pro obyvatele Prahy 4. Šek za městskou část Praha 4 předal první zástupce starosty Ing. Jiří Bodenlos (ČSSD) za účasti ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Michaeli Marksové (ČSSD).
  • Adolf Branald má na Spořilově pamětní desku


    V úterý 9. září 2014 byla odhalena na budově Základní školy Jižní IV. na Spořilově pamětní deska Adolfu Branaldovi. Český a spořilovský spisovatel Adolf Branald je s touto školou neodmyslitelně spojen. Spisovatel se na Spořilov přistěhoval jako jeden z prvních obyvatel. Zde tvořil, založil rodinu a jeho potomci zde chodili do Základní školy v Jižní IV.
  • Praha 4 požaduje ochranu obyvatel Spořilova před hlukem


    Praha 4 požaduje dostavbu Silničního kruhu kolem Prahy, protože bez jeho dokončení není možné ochránit obyvatele Spořilova před negativními dopady vyvolanými nadměrnou dopravní zátěží. Uvedl to starosta městské části Pavel Caldr při projednávání aktualizace Zásad územního rozvoje hlavního města Prahy na dnešním zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy.
  • Projekt parkovacích stání v ulici Kotorská jsme pozastavili


    Praha 4 zatím pozastavila projekt navýšení počtu parkovacích stání v ulici Kotorská, který měl přinést obyvatelů této lokality 24 nových parkovacích stání. Realizace projektu by znamenala zvýšení parkovacích míst ze současných 51 stání na 75 stání, znamenala by ovšem také vykácení několika stromů a odstranění keřových porostů.
  • Odlehčit Spořilovské může rychlá dostavba okruhu, potvrdil premiér


    Premiér Bohuslav Sobotka a zástupce starosty městské části Praha 4 Ing. Jiří Bodenlos (ČSSD) se setkali se zástupci aktivisty z občanských sdružení SOS Spořilov a Zdravý Spořilov bojujících proti komunikaci, která každodenně přivádí na stejnojmenné pražské sídliště 50 tisíc vozů včetně 9 tisíc kamionů.
  • Ministr zdravotnictví navštívil Thomayerovu nemocnici


    Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček si v pátek 12. září 2014 v doprovodu 1. zástupce starosty Ing. Jiřího Bodenlose (ČSSD) prohlédl areál Thomayerovy nemocnice, předal finanční dary dětské neurologii a o.s. Lékořice a společně s Jiřím Bodenlosem konzultovali stav služeb v nemocnici a zajímali se rovněž o investiční plány vedení nemocnice pro další roky.
  • Praha 4 patří k radnicím s nejnižšími provozními náklady


    Městská část Praha 4 je jednou z pražských radnic, které mají nejnižší provozní náklady. Vyplývá to z analýzy rozpočtů městských částí v pondělních (15. 9. 2014) Lidových novinách, podle které patří Praha 4 k těm městským částem, které za vlastní provoz svého úřadu utrácejí nejméně peněz.
  • Praha 4 podala podnět na Ministerstvo pro místní rozvoj ohledně pražských stavebních předpisů


    „Dle našeho názoru tyto pražské stavební předpisy odporují právním předpisům. Žádáme proto, aby Ministerstvo pro místní rozvoj v rámci své zákonné dozorové pravomoci přezkoumalo Nařízení dle podmínek ustanovení § 108 zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů a podniklo bez zbytečného odkladu potřebné kroky ke zjednání nápravy,“ uvedl starosta Pavel Caldr.
  • Urologické oddělení děkuje všem členům zastupitelstva


    Vážení členové zastupitelstva, velmi si vás a členů Zastupitelstva MČ Praha 4 vážím za přístup k naší žádosti o poskytnutí finančního daru na podporu zlepšení specializované zdravotnické péče o závažně zdravotně handicapované pacienty urologického oddělení Thomayerovy nemocnice. Děkuji nejen za sebe a pracovníky našeho oddělení, ale hlavně za naše handicapované pacienty, při podpoře naší žádosti a její kladné vyřízení. S pozdravem primář urologického oddělení Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Roman Zachoval, PhD.
  • Rozklikávací rozpočet Prahy 4


    „Rozklikávací rozpočet Prahy 4 umožní sledovat hospodaření města z různých úhlů pohledu na rozpočet. Zobrazovaní příjmů a výdajů pomocí grafů je srozumitelnější než studování desítek papírů“ uvedl starosta Pavel Caldr. „Jsem rád, že se tímto posílí informovanost občanů, na co jsou vynaloženy finanční prostředky, a proto i důvěra veřejnosti k vedení naší městské části.“
  • Sport park osvětlují ekologické solární lampy


    Občanům, kteří chtějí využívat Sport park pro seniory v Praze 4 i ve večerních hodinách posvítí na cvičení ekologické solární lampy. Do parku je instalovala společnost ELTODO-CITELUM a jejich předností je, že mají nulovou spotřebu a jsou navíc ekologické. Svítí velmi efektivně a s přiměřenou intenzitou na potřebná místa a nevyzařují nad horizont, což minimalizuje světelné znečištění oblohy.
  • Výsledky komunálních voleb na Praze 4


    Na prvním místě se umístilo se ziskem 12 mandátů hnutí ANO 2011. Druhé místo obsadila Koalice KDU-ČSL, SZ a STAN se ziskem 11 mandátů, třetí je TOP09, která získala 10 mandátů. Česká strana sociálně demokratická a Občanská demokratická strana je shodně na čtvrtém místě se ziskem 5 mandátů, na pátém místě se umístilo hnutí Pro Prahu se ziskem 2 mandátů.
  • Kalendář Prahy 4 na rok 2015


    Městská část Praha 4 připravila i na rok 2015 pro své obyvatele nástěnný kalendář s tématem „KULTURNÍ PAMÁTKY PRAHY 4“. Kalendář se prodává od pondělí 13. října 2014, a to pouze prostřednictvím Czech POINTU Antala Staška (Antala Staška 2059/80b, Praha 4 - budova nového Úřadu MČ Praha 4). Cena kalendáře je 75 korun.
  • Boxer zasáhl proti porušování zákonů


    Policie v průběhu bezpečnostního opatření nazvaného Boxer zkontrolovala 1 396 osob (z toho 211 cizinců), 986 vozidel, 14 restaurací, devět ubytovacích zařízení, dvě sběrny druhotných surovin, 41 squatů a pět bazarů (zastaváren). Dopadli čtyři řidiče pod vlivem drog, 14 řidičů pod vlivem alkoholu a jednoho se zákazem řízení. Zadrželi 27 osob, všechny hledané nebo podezřelé z trestné činnosti.
  • ZMĚNA DOPRAVNÍHO REŽIMU V PODOLÍ


    Podolí zažije výraznou změnu dopravního režimu, kdy se zjednosmění oblasti ohraničené ulicemi Na dolinách, Pod Děkankou, Na hřebenech II, Pod Klaudiánkou a Na Zlatnici. Podrobné schéma změny je uvedeno na přiloženém obrázku, detailnější pohled je k dispozici na Úřadu městské části Praha 4. Současně se změna týká i ul. Marie Cibulkové, Sinkulovy ulice a ulic kolmých na ul. Na dolinách, které budou také jednosměrné.