2015

  • V příštím roce proběhne rekonstrukce ulice Branická


    Rada městské části Praha 4 na svém listopadovém zasedání odsouhlasila uzavření smlouvy s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy na realizaci akce „Branická hluk“. Předmětem smlouvy je rekonstrukce mobiliáře a veřejného osvětlení. „Za částku 5 milionů korun bude v Braníku osazeno nové veřejné osvětlení, dodány a umístěny lavičky, květináče a dojde ke zkulturnění prostoru před naším domem s pečovatelskou službou,“ uvedl zástupce starosty Lukáš Zicha (Klub Tučňák).
  • Charitativní akce DĚTI DĚTEM pomohla již popáté


    Praha 4 uspořádala již 5. ročník vánoční charitativní akci DĚTI DĚTEM, kde děti z mateřských a základních škol z Prahy 4 uspořádaly materiální sbírku na podporu dětí v Dětském centru při Thomayerově nemocnici v Krči. Do akce se zapojilo 29 škol a školek, které zřizuje městská část Praha 4. „Je vidět, že z naší charitativní akce se stala již tradice, v letošním roce jsme předali rekordních 60 pytlů a 40 krabic materiální pomoci od dětských plen až po zubní pasty,“ uvedl radní Jaroslav Míth. „Tato akce nám pomáhá významně i výchovně, když otevřeně ukazuje našim dětem, s jakým osudem se musí potýkat jejich vrstevníci.“
  • Praha 4 má schválený rozpočet na rok 2016


    Městská část Praha 4 bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši téměř 950 milionů korun. Pro rozpočet dnes hlasovalo 25 členů zastupitelstva, proti bylo 12 zastupitelů a 4 se hlasování zdrželi. Praha 4 je tak druhou pražskou městsku částí, která má pro rok 2016 schválený rozpočet. „Náš rozpočet nezadluží městskou část a přitom zajistí kvalitní služby pro naše obyvatele,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ).
  • Praha 4 bude dál hledat nájemce Branického divadla


    Záměr na pronájem budovy Branického divadla bude znovu zveřejněn v příštím roce, včetně jasného prohlášení, jak městská část rozjezd nového divadla finančně podpoří. Praha 4 chce najít optimální poměr mezi kvalitou repertoáru, který nový nájemce zajistí, a výší nájmu. Cíl zůstává stejný: nová divadelní sezóna od září 2016 s novým Branickým divadlem.
  • Kriminalita v Praze 4 má sestupnou tendenci


    "Na sklonku roku se vždy nabízí, abychom se poohlédli zpět za uplynulými měsíci a trochu bilancovali," uvedl radní pro bezpečnost Zdeněk Pokorný (Klub Tučňák). "Velice dobře se ohlíží za tím, co se v roce 2015 na území městské části Praha 4 událo v oblasti bezpečnosti. Ze statistiky za letošní rok to vypadá, že se jedná ve většině případů o pozitivní informace."
  • Praha 4 snižuje náklady na časopis Tučňák


    Praha 4 usiluje o snížení nákladů na přípravu a výrobu časopisu městské části Tučňák. K 31. březnu 2016 proto vypověděla smlouvu s dosavadním dodavatelem, společností Strategic Consulting a vypíše nové výběrové řízení. „Smlouva na výrobu Tučňáku je osm let stará, a proto se domníváme, že je vhodné ji znovu vysoutěžit,“ uvedl zástupce starosty Lukáš Zicha (bez PP). „Městská část si od tohoto kroku slibuje zlevnění celé služby.“
  • Přestěhování Dopravního inspektorátu Prahy IV Policie ČR


    Informujeme obyvatele, že od 1. října 2015 je přestěhován Dopravní inspektorát Praha IV Policie České republiky. Nová adresa je U Přehrady 54/2, Praha 11, telefony jsou 274 867 078, 974 887 609 – sekretariát, 974 887 610 – přestupky, fax je 674 887 608 a email orp4.di.podatelna@pcr.cz.
  • Příběhy našich sousedů v Praze 4


    Žákovské týmy z devíti základních škol Prahy 4 zachytily v uplynulém půlroce třináct pozoruhodných životních příběhů lidí žijících v naší městské části. V projektu, který vyvrcholil minulý týden slavnostní prezentací na Nuselské radnici, se děti staly na půl roku reportéry, pátraly ve svém okolí po pamětnících války a totalitních režimů, naslouchaly jim a natáčely jejich vyprávění. Ze vzpomínek a dobových dokumentů pak zpracovaly jejich životní příběhy.
  • Složení státoobčanského slibu na Úřadu městské části Prahy 4


    Za přítomnosti starosty městské části Petra Štěpánka (Trojkoalice/SZ) a zastupujícího tajemníka Pavla Šimiceho složili slib čtyři obyvatelé Prahy 4, z nich tři pocházejí z Bosny a Hercegoviny a jeden z Bulharska. Všichni pobývají na území České republiky delší dobu, někteří zde již i vychovali své děti, které se s úspěchem uplatňují v různých profesích.
  • Smajlík pro větší bezpečnost našich dětí


    Praha 4 pořádá také letos preventivní dopravní akci Smajlík, jejímž cílem je přispět k větší bezpečnosti školáků. Děti ze čtvrtých tříd vybraných základních škol se spolu s dopravními policisty účastní kontrol řidičů. Kontroluje se například dodržování rychlosti, používání bezpečnostních pásů a denní svícení. Řidiči, kteří dodržují pravidla silničního provozu, dostanou od dětí jako ocenění usměvavého smajlíka, ti, kteří je porušují, obdrží mračouna.
  • S údržbou zeleně pomohou Praze 4 ovce


    „První lokalitou, kde tuto novinku zkoušíme, je rozsáhlý prostor ekoparku v ulici Za Mlýnem,“ uvedl radní pro životní prostředí Ondřej Růžička (BEZPP) a dále doplňuje: „Je to varianta, jak udržovat plochy zeleně přirozenou, ekonomicky nenáročnou a zároveň atraktivní formou. Pokud se projekt osvědčí, rádi bychom v příštím roce počet ploch rozšířili.“
  • Praha 4 hledá nájemce Branického divadla


    Praha 4 hledá nájemce Branického divadla, který bude na této scéně zajišťovat v příštích letech divadelní provoz. Budova Branického divadla prošla v nedávné době náročnou rekonstrukcí, která historický, téměř devadesát let starý objekt připravila na moderní provoz. „Na úřední desce je již zveřejněn záměr pronájmu budovy Branického divadla,“ uvedl zástupce starosty Lukáš Zicha (BEZPP). „Chceme najít optimální poměr mezi kvalitou repertoáru, který nový nájemce zajistí, a výší nájmu.“
  • Multikulturní festival Kaleidoskop


    Sedmého října se Arkády roztančily a rozjasnily hudbou, tancem a zpěvem ukrajinských a vietnamských vystupujících. V centru totiž proběhl multikulturní festival Kaleidoskop, který měl za cíl přiblížit návštěvníkům tyto dvě kultury jinak, než jsme zvyklí je vnímat. Po celý den se mohli návštěvníci dívat na různá vystoupení, zaposlouchat se do hudby, nebo ochutnat vietnamské, či ukrajinské jídlo.
  • Lukáš Zicha a Ondřej Růžička navštívili Slovenské město Snina


    Zástupce starosty pro majetek Lukáš Zicha a radní pro životní prostředí Ondřej Růžička (oba BEZPP) navštívili služebně na jeden den Slovenské město Snina. Přivítání se jim dostalo od primátora města Štefana Milovčíka. Hlavním tématem setkání a navázání vztahů s tamním vedením města, bylo získání zkušeností při vytvoření a udržování přírodního koupaliště Sninské rybníky.
  • Městské části přicházejí při výkonu státní správy o miliony


    Stát předal obcím s rozšířenou působností, a tedy i městským částem v Praze, řadu správních činností, na jejich výkon však nepřispívá tak, aby dotace pokryla náklady. Městská část Praha 4 tak na výkon státní správy každoročně doplácí z vlastního rozpočtu. „Naše městská část doplácí každý rok zhruba 13 milionů korun na výkon státní správy,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ).
  • Vyberte prostory MHD, které si zaslouží úpravu


    Tipujte zanedbané zastávky, podchody metra a jiná místa související s veřejnou dopravou, kde by mohly vzniknout graffiti, či malby a zútulnit tak prostory MHD! Magistrát hl. m. Prahy by rád oslovil umělce a umělecké školy, aby realizovali malby či jiné grafické úpravy prostor MHD, které v tuto chvíli nepůsobí příliš reprezentativně, jsou znečištěné a pomalované. Z Prahy 4 takto známe například podchod na Kačerově. Své tipy je možno zasílat do 28. 10. 2015.
  • Reflexní véčka pro bezpečnost dětí


    Praha 4 věnuje dlouhodobě pozornost bezpečnosti dětí. V letošním roce nakoupila pro děti v mateřských a základních školách 3.000 reflexních véček, jejichž předností je kromě dobré viditelnosti dětí v silničním provozu i jednoduchá manipulace. Véčko se totiž neobléká jako reflexní vestička, ale pouze se přetáhne přes hlavu, a je proto možné ho použít na jakékoli oblečení. „Školní družiny byly právě z důvodu nepraktičnosti vestiček a z toho pramenící neochoty větších dětí k oblékání vestiček dosud vybaveny jen velmi omezeně.“ uvedl radní pro školství Jaroslav Míth (ODS).
  • Praha 4 nabízí rodičům ranní družinu zdarma


    Praha 4 pomáhá rodičům dětí na prvním stupni základních škol sladit soukromý a pracovní život a zároveň dětem zajistit bezpečnou cestu do školy. Od října tohoto roku jsou školní družiny ve všech 21 základních školách městské části v provozu většinou od půl sedmé ráno a jsou pro žáky 1. – 5. tříd základních škol zdarma. „Mnoha rodičům žáků našich základních škol začíná pracovní doba v zaměstnání dříve než v půl osmé ráno, proto jsme se rozhodli posílit ranní provoz školních družin tak, aby zázemí školy mohli v době před zahájením vyučování využívat všichni žáci prvního stupně,“ uvedl radní pro školství Jaroslav Míth (ODS).
  • Praha 4 bude jednat o opravách a zlepšení údržby Divadla Na Fidlovačce


    Praha 4 uvítala zprávu o zachování Divadla Na Fidlovačce, jehož budovu má ve svěřeném majetku a pronajímá ji společnosti Divadlo Na Fidlovačce, s.r.o. Městská část investovala od roku 2010 do různých oprav objektu přes 3 miliony korun a divadelní soubor podporuje každoročně prostřednictvím grantů. „Od 1. ledna 2016 bude mít Divadlo Na Fidlovačce nového ředitele, se kterým chceme jednat o dalších opravách a zlepšení údržby,“ uvedl zástupce starosty Lukáš Zicha (BEZPP), v jehož kompetenci je majetek městské části. “Věřím, že spolupráce s novým ředitelem povede ke zlepšení stavu divadelní budovy.“
  • Kampaň na získání pěstounských a adoptivních rodičů


    Institut náhradní rodinné péče NATAMA spustil další ročník kampaně na získávání budoucích pěstounských a adoptivních rodičů OSVĚTA 2015. Cílem kampaně je vzbudit u veřejnosti zájem o náhradní rodinnou péči a zdůraznit fakt, že náhradní rodiče jsou především dobří rodič.
  • Obyvatelé Prahy 4 se mohou přihlásit o kompostér


    „Zájem o kompostéry je opravdu veliký. Dva týdny po uveřejnění našeho záměru jsme přijali více než sto žádostí a každým dnem jejich počet roste“ uvedla zástupkyně starosty pro evropské fondy Iva Kotvová (Trojkoalice/SZ). Zásadní podmínkou pro bezplatné zapůjčení kompostéru je, že žadatel musí mít trvalé bydliště či nemovitost v nájmu na území městské části Praha 4. Další podmínkou je, že pozemek, na kterém bude kompostér umístěn, musí být oplocen, nebo jinak zabezpečen. „Obyvatelé už dnes kompostují na svých chatách či na zahradách u svých domů. Jedná se o trend, který v lidech vyvolává ekologického ducha a dobrý pocit, že udělali něco pro životní prostředí.“ uvedl radní pro životní prostředí Ondřej Růžička (Klub Tučňák).