Vítězové soutěže školních jídelen Prahy 4 převzali ocenění

„Zdravé stravování a středomořská kuchyně ve školní jídelně“. Téma 3. ročníku soutěže školních jídelen, organizované městskou částí Praha 4, nakonec přilákalo 25 týmů jídelen základních a mateřských škol. Ti nejlepší převzali v úterý 29. listopadu 2016 z rukou člena poroty a radního pro školství a mládež Jaroslava Mítha (ODS) ocenění při slavnostním setkání v sále historické radnice v Nuslích. Slavností provázela začínající moderátorka Marie Rezlerová, žákyně 9. A. ZŠ Bítovská.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE O NEJLEPŠÍ ŠKOLNÍ JÍDELNU ROKU 2016
kategorie základních škol
1. místo

ZŠ U Krčského lesa
- masové placky s bramborovo-sýrovou krustou a zeleninový salát

2. místo

Škola Kavčí hory
- kuře po baskicku, rýže

3. místo

ZŠ Na Líše 
- těstoviny s krevetkami a cuketou

kategorie mateřských škol
1. místo
MŠ Matěchova
- tradiční španělská paella
2. místo
MŠ BoTa
- kuřecí prsa marinovaná v medu s omáčkou z drcených rajčat, polentou a bazalkou
3. místo
MŠ 4 pastelky, pracoviště  ZŠ Plamínkové
- telecí závitek s mozzarellou, šťouchané brambory, zeleninová obloha

Soutěže se zúčastnilo 14 školních jídelen mateřských škol (MŠ Alšovy sady Na Větrově 22, MŠ Alšovy sady Na Větrově 22a, MŠ Trojlístek , MŠ BoTa OP Na Bučance, MŠ BoTa OP Táborská, Škola Kavčí hory OP Kaplická, ZŠ a MŠ Mendíků, MŠ Mezivrší, Krčská MŠ Tajovského, Krčská MŠ OP Slavnostní vyhlášení soutěžě školních jídelen - 29. 11. 2016Kukučínova, MŠ Voráčovská, MŠ Přímětická, MŠ Halasova, MŠ 4 pastelky OP ZŠ Plamínkové) a 11 jídelen základních škol (ZŠ Bítovská, ZŠ Filosofská, ZŠ U Krčského lesa, ZŠ Jeremenkova, ZŠ Křesomyslova, Škola Kavčí hory, ZŠ a MŠ Mendíků, ZŠ Na Líše, ZŠ a MŠ Ohradní, ZŠ Plamínkové, ZŠ Táborská).

Porota byla složená z laiků i profesionálních kuchařů a hodnotila v polovině listopadu ve dvou soutěžních dnech jeden pokrm od každého soutěžícího. Porota následně vybrala z obou skupin po třech nejlepších. Podmínkou soutěže bylo zařazení pokrmu na jídelní lístek školy.

Porota neměla snadnou práci. Její člen architekt a zakladatel divadla Sklep David Vávra na závěr druhého soutěžního dne překvapeně konstatoval: „Žiji v lepší zemi, než jsem si myslel.“




Soutěžní recepty z mateřských škol



Číslo a název pokrmu
01 - Španělská paella
02 - Rybí filé na leču petrželové brambory
03 - Sataráš
04 - Mahi filet pečený s bazalkou a pomodore omáčkou kuskus
05 - Kuřecí prsa marinovaná v medu s rajčatovým pestem polenta s bazalkou
06 - Pečený losos v citronové marinádě po řecku s bramborem
07 - Pečený králík v marinádě s baby karotkoušťouchané brambory s jarní cibulkou
08 - Středomořské zapečené sladké brambory
09 - Středomořský salát s tuňákem a cherry rajčaty
10 - Treska po provensálsku s bramborem
11 - Rozmarýnové vepřové madailonky se špagetovým hnízdem
12 - Tradiční španělská paella
13 - Telecí závítek s mozzarelou šťouchané brambory zeleninový salát
14 - Bílá ryba v kabátě s bramborem

Soutěžní recepty ze základních škol



Číslo a název pokrmu  
01 - Těstoviny s dary moře
02 - Rybí filety na špízu a kuskus s pečenou zeleninou
03 - Zapečené těstiviny s tuňákem
04 - Lilek zapečený s plátky vepřové panenky a sýrem
05 - Štikozubec pečený v bylinkách a kuskus s pečenou zeleninou
06 -  Kuře po baskicku rýže
07 - Těstoviny s krevetkami a cuketou
08 - Středomořské karbanátky
09 - Masové placky s bramborovo-sýrovou krustou
10 - Kuřecí prsíčka na šalvěji s rajčaty
11 - Boloňské penne

Fotografie ze slavnostního předávání ocenění

Zveřejněno: 30.11.2016 – tiskový referent David Polák
Vytisknout