Spádové oblasti škol - mapová aplikace - AKTUALIZACE 2024


Povinnost pro obce stanovit spádové obvody základních škol zřizovaných obcí je dána zákonem o státní správě a samosprávě ve školství. Z praktického hlediska jde především o to, že zákon stanoví ředitelům škol přednostně zařazovat děti, které mají trvalý pobyt ve spádové oblasti školy.

V Praze tzv. "Obecně závaznou vyhlášku o školských obvodech základních škol" (spádové obvody) připravuje magistrát a schvaluje zastupitelstvo hlavního města. Praha má tuto vyhlášku již od roku 2000 a podle potřeby ji aktualizuje a upravuje podle demografického vývoje, rozvoje města a podle podnětů z městských částí.  

Vymezení spádových oblastí pro všechny školy s výčtem ulic, sídlištních celků a lokalit s obytnými stavbami je pak přílohou samotné vyhlášky. Stanovením spádové oblasti v podstatě vzniká jednostranně povinnost ředitele školy zařadit do ní dítě z příslušného spádového obvodu přednostně před ostatními. Na druhou stranu tím ale není nijak dotčeno právo rodičů svobodně vybírat školu pro své dítě.

Od 1. dubna 2024 nabývá účinnosti nová aktualizace vyhlášky, kterou Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo dne 25. 1. 2024 - DETAIL USNESENÍ

Plné znění vyhlášky s přílohou je ZDE . Výběr z přílohy pro MČ Praha 4 je pak ZDE .

Pro snazší hledání příslušné "spádové školy" připravilo hlavní město pro rodiče budoucích prvňáčků (a nejen jich) jednoduchou mapovou aplikaci, kde po zadání trvalého bydliště vám aplikace najde příslušnou spádovou školu. Přímý odkaz na tuto celopražskou aplikaci je dole pod obrázkem na konci článku.

Aplikace níže je uzpůsobena pro podmínky MČ Praha 4.
Více informací o vámi nalezené spádové škole pak najdete na webových stránkách konkrétní školy (najít školu v mapě nebo najít školu v seznamu).



Vyhledávání v rámci celé Prahy je pak dostupné na odkazu ZDE .





Aktualizováno: 30.03.2024 – Vít Drbal
Vytisknout